Tento web používá k personalizaci reklam soubory cookies, které mohou sbírat některé vaše osobní údaje. S jejich užitím souhlasím / nesouhlasím. Více informací.

ATLETIKA – OLOMOUC  OPEN, 8.-10.7.2022

ATLETIKA – OLOMOUC  OPEN, 8.-10.7.2022

Atletické soutěže Olomouc – OPEN, kdy se tradičně setkávají vrcholoví atleti vozíčkáři, neslyšící i se zrakovým postižením a paralelně atleti Speciálních olympiád, spadly v letošním roce do prázdninových dní. Proto byly určité obavy z účasti, ovšem počet 86 startujících ze 16 klubů ČHSO předčil očekávání. Statisticky se uskutečnilo 344 individuálních startů ve dvou dnech. Jak jsme k číslu došli? 86 závodníků, každý 2 disciplíny, každý kvalifikaci a finále. A navíc štafety. Tradičním stínem je koncentrace do „malých“ disciplín, tj. 50 m a hod míčkem, což ztěžuje uspořádání harmonogramu soutěže. Dalším problémem jsou změny závodníků na poslední chvíli, což u formátu OPEN, který má i náborový charakter, se pardonovalo.

Pochvala patří klubům, které vytrénovaly závodníky na 200 a 400 m a ve skoku do dálky. Na druhou stranu je potěšitelné, že kluby samy sestavují své štafety nebo je operativně sestavují v kooperaci s jinými kluby. Je to jedna z mála možností týmové spolupráce v ČHSO, kromě čistých sportů týmových.  Kromě štafet 4x60m a 4x100m byla oživena i štafeta „královská“, které se zúčastnily 3 kluby. Tato specialita závisí právě na běžcích náročnějších tratí – 400 a 800 m.

Atleti, kteří čestně absolvovali finále (a to byli všichni), byli oceněni medailemi, obdrželi suvenýrová trička a lahvičky na nápoje. Ubytovací a stravovací zařízení bylo tradičně na VŠ kolejích UP a ve škole pro žáky s vadami sluchu.

Na soutěže v pátek (kvalifikace) a v sobotu (finále) navázalo školení trenérů. Pozornost byla věnována změnám v tzv. pravidle maximálního úsilí, které bude uplatňováno už při WSSOG v Berlíně 2023, dále základům skoku do dálky a hodu mini-oštěpem. V závěru pak některým zásadám pro trénink štafet. Formát, kdy trenéři přímo pracují se svými závodníky už je pro školení v ČHSO běžný a maximálně funkční.

 

Kompletní výsledky ke stažení zde: https://specialolympics.cz/udalost/open-atleticke-zavody-i-pro-neregistrovane_1648545  Sekce soubory

 

Hana Válková 


Autor: (13.09.2022)