Tento web používá k personalizaci reklam soubory cookies, které mohou sbírat některé vaše osobní údaje. S jejich užitím souhlasím / nesouhlasím. Více informací.

Národní závody v atletice, Brno 2022

Národní závody v atletice, Brno 2022

Začátek září patřil Palackého stadion v Brně opět atletům. Tentokrát navázali na Mistrovství republiky do 22 let atleti s mentálním postižením a opět bylo vidět krásnou atletickou podívanou. V letech 2014 a 2018 se zde uskutečnily Národní hry Speciálních olympiád, v letošním roce se bohužel z technických důvodu mohli v Brně sejít právě jen atleti. Sportovcům nakonec dopřálo i počasí, sice trochu chladivé, ale bez deště. Letošní rok byl také nominací na světové hry v Berlíně 2023, a to bylo poznat i na snaze celkem více jak 90 atletek a atletů s cílem na tyto hry do Berlína se podívat. Ubytování bylo nutné zajistit ve spolupráci dvou univerzit, Masarykova univerzita i Vysoké učení technické zvládly ubytovat po 55 sportovcích s doprovodem a zajistit i stravování ve svých prostorách. Zbytek organizace již zůstal na Vysokoškolském sportovní klubu Univerzitě Brno, který zajišťoval technicky soutěže, stravování na stadionu, dopravu a vše nezbytné pro konání atletických soutěží, celkem bylo třeba pro úspěšné zvládnutí akce na šedesát rozhodčích a dobrovolníků, převážně z řad členů atletického oddílu VSK Univerzita Brno.

Slavnostní zahájení opět obstarali napoleonští vojáci, kteří svým výstřelem z děla dali signál k zápolení nově ve dvou skupinách. Skupina A začátečníků s disciplínami 50m, dálka z místa, hod kriketový, míčkem. Skupina B, pak již Ti, kteří na startu patří k ostříleným atletům v disciplínách 100m, 200m, 400m, dálka, minioštěp, koule. Jistě k nejkrásnějším disciplínám pak patřily i smíšené štafety na 4x100m, kde se nejvíce projevuje to společné pro všechny sportovce: „Společně za vítězstvím“.

Úterní den, kdy byly na pořadu finálové závody v jednotlivých disciplínách, přinesl i mnoha atletů krásné medaile opět z rukou napoleonských válečníku od Slavkova, nebo přítomných významných a důležitých osobností z města Brna, z SO-CZ. Medaile pro všechny finalisty budou památkou na nádherné dva dny společně prožité v Brně.

Losování na světové hry v Berlíně se uskutečnilo dle nových pravidel SOI a hlavně stanovené kvóty SOI ihned po ukončení soutěží. Protože atletika SO-CZ je považována za velmi rozvinutou (bývávalo), kvóta stanovovala pouze 4 atlety, tj. 2 ženy, 2 muže, a to jen z B disciplín v kombinaci 200/400 a technická disciplína, a ještě z prvního místa. Losování bylo velmi nejednoduché, protože toto kritérium splnila 1 žena, 1 muž, takže losovat bylo možné z těch, co naplnili kritérium nejbližší. Bohužel, po delší dobu kvalita atletiky z mnoha důvodů klesá, což ještě umocnila kovidová pauza.

Co říci závěrem. Určitě popřát hodně štěstí těm, kteří se na hry do Berlína nominovali. Ti, kteří zůstali za branami, aby nebyli zklamáni, protože i jim i jejich trenérům náleží vřelé poděkování za čestné soutěžení a úcta k jejich dosaženýma výkonům. A aby zůstali i nadále atletice věrní, snad v dalších letech to budou právě oni, kteří nás budou reprezentovat na příštích hrách. Pozdrav z Brna patří i těm, kteří, zde letos být nemohli a určitě rádi sportují. A možná, že právě za další čtyři roky to bude opět Brno, které všechny atlety přivítá na svém krásném stadioně.

Fotogalerie zde: https://eu.zonerama.com/SOCZ/Album/8947742

 

Video zde: 

 


Autor: (07.11.2022)