Tento web používá k personalizaci reklam soubory cookies, které mohou sbírat některé vaše osobní údaje. S jejich užitím souhlasím / nesouhlasím. Více informací.

Národní závody v Běžeckém lyžování a v běhu na sněžnicích v Harrachově

Národní závody v Běžeckém lyžování a v běhu na sněžnicích v Harrachově

Ve dnech 12. – 15. 12. 2023 se konaly Národní závody v Běžeckém lyžování a v běhu na sněžnicích v Harrachově. Závodů se zúčastnilo celkem 61 sportovců, 34 závodilo v běhu na sněžnicích a 53 v běžeckém lyžování. V závodě štafet na běžkách se zúčastnilo celkem 9 štafet (6 sportovců a 3 unifiet). Na závodech se podílelo 14 organizátorů.

Zahájení proběhlo před Hotelem Skicentrum, kde po úvodním slovu provedli slib za sportovce Jonáš Dohnal a za rozhodčí Borek Ševčík. Ester Koníčková slavnostně zahájila letošní závody.

Na úvodním poradě trenérů byli všichni seznámení s programem s informací o případných změnách z důvodu nepříznivého, deštivého počasí. Též byli všichni poučení o bezpečnosti práce a o rizicích hor. 1210 je číslo na horskou službu. Též byli všichni seznámeni o způsobu losování na Světové zimní hry v Turíně 2025. Porada organizátorů byla krátká, krom Katky Komárkové již všichni na akci byli v minulých letech.

Závod v běhu na sněžnicích byl historický první závodem v ČR, který byl kvalifikačním na Světové hry SO! K zapůjčení sněžnic jsme měli 30 párů, zapůjčených ze Správy KRNAP, za což jí moc děkujeme.  Závodili jsme ve třech kategoriích, jako v běžeckém lyžování. 1. kategorie běžela na 50m a ostatní závodili v běhu na 100m. Byli jsme omezeni sněhovými podmínkami. Obvykle se závodí na vzdálenosti stejně jako v běhu na lyžích.

Závod v běhu na lyžích byl též ovlivněn nedostatkem sněhu. 1. kategorie byla pouze na 50m. 2. kategorie závodila na 500/1000m a 3. kategorie závodila na 1000/2000m. Původní plán byl závod na 5000m. Poslední závod byl závod štafet, do kterého se přihlásilo 6 štafet pouze ze sportovců a 3 štafety smíšené (unifiet). Závodilo se podle programu.

Vyhlašovat výsledky přišli Pavel Ploc, více mistr světa v letech na lyžích a pak Starosta města Harrachov Mgr. Tomáš Vašíček a pan místostarosta Tomáš Ploc.

Z doplňkového programu byla diskotéka s překvapením. Jinak sportovci v době volna navštívili krkonošské muzeum „Šindelka“ nebo Harrachovskou sklárnu – nejstarší sklárna na světě.

Páteční losování na Zimní světové hry SO do Turína 2025 proběhla v kulturním domě Harrachov. V rámci losování proběhlo vyhlášení štafet. Paní prezidentka Ester Koníčková poděkovala všem účastníkům na partnerům a závody oficiálně ukončila.

 

Mgr. Jiří Cupák, ředitel běžeckého lyžování

 

Fotogalerie z akce naleznete zde: https://eu.zonerama.com/SOCZ/Album/10835723

Video z akce naleznete zde: 

 

 


Autor: (10.05.2024)